Uit recent onderzoek blijkt dat salarisadministrateurs verwachten dat er veel animo is voor een specifieke opleiding in salarisadministratie. Na een uitvraag onder salarisadministrateurs of zij denken dat er behoefte is om salarisadministratie aan te bieden in het hoger onderwijs, verwacht ruim 44% zelf dat er behoefte is aan een aparte opleiding voor het vakgebied. 30% geeft aan dat het een onderdeel moet worden van de HR-opleiding en 23% onderdeel van de Finance opleiding. Daar staat tegenover dat maar 3% denkt dat hier geen animo voor is. Met andere woorden, de behoefte aan salarisadministratie als opleidingsrichting in het regulier onderwijs is sterk aanwezig onder de huidige doelgroep. Dit komt doordat de huidige, reguliere, opleidingen niet voldoende aansluiten bij de specifieke behoeften en vereisten van het vak. Een gerichte opleiding zou studenten beter voorbereiden en hen de nodige vaardigheden en kennis bieden om succesvol te zijn in deze rol.
Het is enigszins bijzonder te noemen dat dit tot op heden nog niet het geval is. Het beroep van salarisadministrateur wordt door het UWV al een aantal jaar gekenmerkt als één van de meest kansrijke beroepen. Met doorgroeimogelijkheden naar adviseur, internationale payroll en de technische/ICT kant, is het een veelzijdig vak geworden met verschillende mogelijkheden, alleen zonder directe instroommogelijkheid.
Momenteel is er geen specifieke opleiding die zich richt op salarisadministratie binnen het reguliere onderwijs. Dit betekent dat nieuwe salarisadministrateurs vaak per toeval in het vak terechtkomen, in plaats van een bewuste keuze te maken. Dit kan leiden tot een gebrek aan motivatie en betrokkenheid, wat de kwaliteit van het werk kan beïnvloeden.
Wat zijn dan de voordelen van een gerichte opleiding?
- Betere Voorbereiding: Studenten krijgen de kans om zich te specialiseren en diepgaande kennis op te doen over salarisadministratie en bijbehorende wet- en regelgeving.
- Hogere Kwaliteit van Werk: Goed opgeleide salarisadministrateurs kunnen nauwkeuriger en efficiënter werken, wat de algehele kwaliteit van de salarisadministratie binnen bedrijven verbetert.
- Bewuste Carrièrekeuze: Door een specifieke opleiding aan te bieden, kunnen studenten een weloverwogen keuze maken om salarisadministrateur te worden, wat leidt tot hogere betrokkenheid en tevredenheid in hun werk op de lange termijn.
Wat maakt dat de opleiding tot salarisadministrateur goed past binnen de reguliere HRM en/of Finance opleidingen?
- Compliance en Wetgeving: Studenten van beide opleidingen moeten op de hoogte zijn van arbeidswetten en belastingregels. Salarisadministratie biedt meer inzicht in deze complexe regelgeving en helpt bij het naleven ervan.
- Strategische Besluitvorming: Salarisgegevens kunnen toekomstige professionals helpen bij het nemen van strategische beslissingen, zoals het bepalen van loonsverhogingen, beloningsstructuren en budget inzetten.
- Integratie met bedrijfsprocessen: Salarisadministratie is nauw verbonden met andere finance/HR-processen, waardoor deze processen nog efficiënter en effectiever ingezet kunnen worden.
Met de toenemende complexiteit van salarisadministratie en de groeiende vraag naar gespecialiseerde professionals, is het essentieel dat het regulier onderwijs inspeelt op deze behoefte. Door een specifieke opleiding aan te bieden, kunnen ze bijdragen aan een beter opgeleide en gemotiveerde beroepsbevolking, wat uiteindelijk ten goede komt aan zowel de bedrijven als de werknemers.
Het aanbieden van salarisadministratie als specialisatie richting binnen de reguliere HRM/Finance opleiding door hogescholen is een noodzakelijke stap om te voldoen aan de groeiende vraag naar gespecialiseerde kennis en vaardigheden in dit vakgebied. Het zal niet alleen de kwaliteit van het werk verbeteren, maar ook zorgen voor een meer gemotiveerde en betrokken beroepsbevolking. Daarnaast is het ook nodig voor voldoende aanwas van jonge salarisadministrateurs in een vakgebied wat binnen nu en 10 jaar te maken krijgt met vergrijzing. Een aantal salarisverwerkende partijen en bureaus zijn gestart met het zelf intern opleiden van volwaardige salarisadministrateurs middels traineeships. Puur Salaris probeert hierin de eerste stappen te zetten in de samenwerking met regulier MBO- of HBO-onderwijs, door contact te leggen met verschillende hogescholen en hierin niet alleen de behoefte kenbaar te maken, maar juist ook door mee te denken over de inhoud van de studie en het bieden van stage/trainee plaatsen en zelfs baangarantie. Daarnaast kunnen wij middels gast colleges studenten bekend maken met het vak om de interesse voor de opleidingsrichting vergroten.
Heb jij hier ideeën over of wil je meer weten over hoe Puur Salaris hierin de samenwerking met onderwijs aangaat? Neem gerust contact op met Silvana Hübner via silvana@puursalaris.nl of +31653968778